Organiczna Matcha w proszku
Matcha (po japońsku "mielona herbata") jest znana jako szczególnie delikatna forma zielonej herbaty. Jest to drobno zmielony proszek, który rozpuszcza się w napoju i może być z nim spożywany. Matcha jest często sprzedawana po horrendalnych cenach, często bez zwracania uwagi na najważniejszą rzecz: niezależne analizy laboratoryjne, które są przejrzyste dla kupującego. Dla nas jest to najważniejsze kryterium, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie. Od dawna marzyliście o naszej matchy. Proszę bardzo :-)
- Niezależnie testowana laboratoryjnie w Niemczech na obecność szkodliwych substancji i pestycydów
- Z kontrolowanych upraw ekologicznych w Japonii
- w 100% naturalna i nieprzetworzona
- zawiera kofeinę
- Delikatnie suszona
19,90 € *
199,00 €
/ 1 kg
Ilość | Cena jednostkowa | Zniżka |
---|---|---|
z 1 |
19,90 €*
|
— |
z 2 |
19,60 €*
|
2 % oszczędności! |
z 3 |
19,20 €*
|
4 % oszczędności! |
z 4 |
18,70 €*
|
6 % oszczędności! |
Numer produktu:
vita-071
Nasza organiczna Matcha (Camellia sinensis) w postaci proszku jest delikatnie zmielona, jest szczególnie drobno przetworzona i spełnia szczególnie wysokie wymagania jakościowe jako produkt organiczny.
Matcha (po japońsku "zmielona herbata") jest znana jako szczególnie drobna forma zielonej herbaty. Jest to drobno zmielony proszek, który rozpuszcza się w napoju i może być z nim spożywany. W ten sposób organizm czerpie korzyści z wchłaniania wszystkich cennych składników odżywczych rośliny.
Liście herbaty, z których wytwarzany jest nasz proszek Matcha, są zbierane wiosną i rosną w cieniu, ponieważ unikanie bezpośredniego światła słonecznego ma pozytywny wpływ na zawartość chlorofilu. Do produkcji matchy używa się wyłącznie młodych liści herbaty, dzięki czemu klasyki takie jak matcha latte mają charakterystyczny kolor i wyjątkowo delikatny smak.
Aby przygotować napój matcha, 5 g proszku należy dokładnie wymieszać z gorącą wodą lub mlekiem (roślinnym). Proszek może być również używany do wypieków, deserów, batonów, smoothie i naturalnych kosmetyków.
Matcha była jednak pierwotnie stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej i dotarła do Japonii dopiero w XII wieku, gdzie została udoskonalona do przygotowywania herbaty.
Japońska ceremonia parzenia herbaty ma ogromne znaczenie na duchowej ścieżce buddyzmu zen i została opracowana przez japońskiego mistrza herbaty Sen no Rikyū w XVI wieku. Podczas rytuału herbacianego herbata jest spożywana w uroczystym akcie medytacyjnym. Przed spożyciem herbaty do pokoju herbacianego wchodzi się dopiero po usłyszeniu pięciu uderzeń gongu, a wszystkie przybory herbaciane są przygotowywane w tradycyjny sposób.
Głównym składnikiem aktywnym zielonej herbaty jest EGCG (galusan epigallokatechiny). Ta katechina należy do polifenoli, grupy wtórnych substancji roślinnych, które chronią roślinę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, bakteriami i wirusami. Spożywanie całego proszku w postaci zielonej herbaty znacznie zwiększa wchłanianie tych katechin.
Matcha imponuje również wysokimi wartościami ORAC wynoszącymi około 1300 TE na gram. Wartość ORAC wskazuje, w jakim stopniu żywność może redukować rodniki w probówce, tj. jak wysoka jest jej zdolność antyoksydacyjna.
Matcha zawiera również błonnik, białko, przeciwutleniacze, minerały i witaminy, dzięki czemu może przyczynić się do zrównoważonej diety.
Nasza matcha w proszku jest wegańska, bezglutenowa, koszerna, certyfikowana organicznie, wolna od inżynierii genetycznej i produkowana bez pestycydów, sztucznych nawozów, organizmów modyfikowanych genetycznie lub promieniowania jonizującego. Produkt jest również wolny od aromatów, powłok, olejów, substancji słodzących, stabilizatorów i dodatków - dzięki czemu możemy zagwarantować Ci najwyższą jakość.
100% organiczna matcha w proszku
Certyfikat analizy Organiczna Matcha w proszku
PDF Download
Certyfikat analizy Organiczna Matcha w proszku
PDF Download
Certyfikat analizy Organiczna Matcha w proszku
PDF Download