Organiczne surowe kakao w proszku 500 g
- Z certyfikowanych upraw ekologicznych
- Jakość surowej żywności
- nie alkalizowany
- mocno odolejone
- Testowany na obecność szkodliwych substancji
- Niesłodzony
17,90 € *
35,80 €
/ 1 kg
Produkt zawiera 0.5
Numer produktu:
vita-135
Nasze czyste kakao w proszku w jakości organicznej trudno porównać z konwencjonalnym kakao w proszku, ponieważ konwencjonalne produkty często zawierają dużo cukru przemysłowego i tylko ułamek kakao. Organiczne kakao w proszku firmy Purazell naturalnie nie zawiera dodatku cukru ani innych środków aromatyzujących lub wypełniających, ale naturalnie zawiera wiele zdrowych substancji roślinnych i składników odżywczych .
Jedną z najbardziej znanych substancji zawartych w ziarnach kakaowca jest teobromina, którą można przetłumaczyć jako "pokarm bogów". Teobromina jest dość podobna do kofeiny, która jest bogata w ziarna kawy. Wiele osób uważa jednak, że działanie teobrominy jest znacznie łagodniejsze i przyjemniejsze.
Ziarno kakaowca jest dobrze znane z bogactwa polifenoli, które nadają mu działanie przeciwutleniające. Ponadto, ziarno kakaowca jest cenione przez wiele osób ze względu na zawartość fenyloetyloaminy i tryptofanu . Tryptofan jest prekursorem hormonów melatoniny ("hormonu snu") i serotoniny ("hormonu szczęścia").
Nasze kakao w proszku ma również wiele do zaoferowania pod względem składników odżywczych. Zawierają między innymi dużo potasu, żelaza, miedzi, cynku, chromu i manganu.
Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów, mięśni i serca i może przyczyniać się do regulacji ciśnienia krwi oraz zrównoważonej równowagi wodno-elektrolitowej.
Nie ma kreatywnych ograniczeń w stosowaniu kakao w kuchni. Czy to jako klasyczne kakao do picia z mlekiem migdałowym, cynamonem i wanilią, jako pikantno-słodki składnik smoothie, wypieków i lodów bananowo-czekoladowych, czy też do przygotowania domowej czekolady - nasze czyste kakao w proszku jest i pozostanie doskonałym wyborem.
Jako roślinne źródło żelaza, kakao w proszku może pomóc wzmocnić układ odpornościowy organizmu. Wiadomo również, że żelazo odgrywa kluczową rolę w procesie hematopoezy. Ale to nie wszystko! Żelazo jest również potrzebne do rozwoju i funkcjonowania umysłowego i poznawczego . Niedobór żelaza może zatem mieć poważne konsekwencje i należy go unikać za wszelką cenę . Jako część zbilansowanej diety, kakao w proszku może pomóc w osiągnięciu zalecanej dziennej ilości żelaza.
100% surowego kakao w proszku, mocno odolejone**Z
certyfikowanych upraw ekologicznych
Certyfikat analizy Organiczne surowe kakao w proszku 500 g
PDF Download
Certyfikat analizy Organiczne surowe kakao w proszku 500 g
PDF Download
Certyfikat analizy Organiczne surowe kakao w proszku 500 g
PDF Download